Søg
Søg
Close this search box.
Søg
Søg
Close this search box.

Generative AI – Virker det og hvordan påvirker det min hverdag?

20. maj 2024

Af: Maria Scheibel Wincentz ('99)

De fleste af os, hvis ikke alle, har nok på nuværende tidspunkt hørt om Generative AI i diverse medier og på sociale platforme. Alle har helt sikkert hørt om chatbots og robotter, som understøtter mange forskellige samfundstjenester, eksempelvis kundeservice og hjemmepleje. Vi kan konstatere, at det er her nu, og det virker endda som et super effektivt redskab.

Personligt er jeg utrolig glad for Gen.AI, jeg arbejder normalt som IT jurist, og jeg anvender det som et dagligt redskab til at komme hurtigere igennem meget store og komplekse IT kontrakter på mange hundrede sider. Det sparer mig tid, så jeg langt hurtigere kan kom- me ind til kernen i det, jeg leder efter.

Nogle bruger det måske slet ikke, andre bruger det en gang imellem, og for atter andre er det nu en dybt integreret del af hverdagen. For flere børn og unge er Gen.AI nu den bedste online ven, coach, mentor inden for et emne eller interesseområde, man enten gerne vil vide mere om eller dygtiggøre sig inden for: marinbiologi, fodbold, hjerneforskning, musik eller hvilket som helst emne, vi kan tænke på. Der er således en AI, du kan chatte med, og som kan give gode råd og hurtigere end nogensinde give dig adgang til data og brugbare informationer.

På trods af, at jeg selv er storforbruger og fan af Gen.AI, så mener jeg, at vi, ligesom ude i samfundsdebatten, også her i vores eksklusive Soraner Klub af skønne medlemmer bør være kritiske på en sund måde og tage det hele stille og roligt. GenAI kommer jo kun tilbage med data, som allerede er tilgængelige, så ligesom med alle andre platforme, Apps og IT systemer, vi ellers omgiver os med på hverdags devices, så bør vi lige en gang imellem spørge os selv, har vi os selv med som mennesker? Er det etisk og moralsk ok at skrive eller gøre sådan her? Jeg mener, at vi skylder både os selv, nutidens unge og fremtidens generationer, at vi ikke må glemme, at vi stadig er mennesker og ikke blive for forblændet af teknologiens vidundere og glemme bagsiden, som jo også kan være magtmisbrug, fake news, overfald osv. osv.

Hvor efterlader det så mig i forhold til min hverdag og hvordan skal jeg forholde mig til det helt konkret?
Vi har i dagens Danmark og den globale verden, vi lever i, og som vi påvirker og bliver påvirket af udefra, hvert eneste sekund 100.000 om ikke millioner af muligheder, vi kan undersøge og tage ind – vi kan gå ud af mange veje på samme tid og som aldrig før træffe beslutninger for vores eget liv, samt på vores partners, familiemedlemmers, venners og kollegers vegne.

Det eneste denne forfatter ønsker er alt det bedste for alle, men at vi stadig husker at være mennesker, husker at stille sunde kritiske spørgsmål, imens vi selv bliver ved med at være kreative og tænker os om. At vi anvender Generative AI som en god ven eller guide, som det fantastiske værktøj det er, men at det aldrig kan erstatte en menneskelig relation, for hvis det gør, hvor efterlader det så os som race?

Relateret indhold

Generative AI – Virker det og hvordan påvirker det min hverdag?

Soransk Samfund for flere…

Rapport efter endt studierejse til University of Waterloo, Canada