Søg
Søg
Close this search box.
Søg
Søg
Close this search box.

Soranerfrokost den 5. september 2024

af Tatzelwurm, S 73 (Hans Kiesow)

Deltagerne var:

53 Niels G Henriksen, 54 Lasse Peitersen, 55 Peter Christiansen, 56 John Dahl, Ole Lyman, Claus Landschultz, Jørgen Vikkelsø, 57 Jørgen Duedahl, 58 Hans Stage, Erik Palm 63 Lars Eyermann, Michael Brædstrup, 64 Henrik Lund, Christian Beck, Leif Halse, Erik Nordahl Svendsen, 66 Bodil Wille Boisen, 67 Jørgen Molde, 68 Susanne Søhus, 70 Søren Ulrich Pedersen, 71 Anders Gottlieb, Jacob Morten Jacobsen, Steen Palm, 73 I.K. Jørgensen, Hans Kiesow

Det var en dejlig frokost, som så ofte før. Det er jo nok også derfor, at jeg er kommet her i 50 år, spredt over 2 århundreder. Det var buldrende varmt og tilsvarende fugtigt, hvorfor jeg vistnok første gang optrådte i bermudashorts til den månedlige frokost. Ceremonimester Niels Henriksen deklarerede, at han ikke ønskede at være obligatorisk Petronius Arbiter mere, og dette otium skal være ham vel undt.

Vi afsang ikke færre end 4 vers af soranersangen par excellence. Den jævnlige frokostgæst, Jørgen Prag, er død, og vi afholdt et kort minuts stilhed til hans minde.

Ivan trakterede, som en anden Escoffier, med lækkerier: Varm whiskymarineret mørbradbøf, gammeldags marinerede- og karrysild med smilende æg, mortadella, rulle- og spegepølse og meget mere. Det store kolde bord med en lun ret i luksusudgave. Dernæst diverse spændende oste. Efter silden kom det intellektuelle pièce de résistance; den altid interessante Erik Nordahl Svendsen fortalte levende om det kommende, tredje bind af Sorø: Klostret, Skolen, Akademiet gennem Tiderne: Skrevet af gamle Soranere. Bind 2 omhandler tiden 1737-1912, hvorved dette nye, kommende bind vil omhandlende mere end 100 år, da det vil gå til 2025.

Diverse pengefonde har bidraget, herunder Stiftelsen med en generøs donation. Erik er en af de 3 hovedforfattere- initiativtagere. Ved århundredskiftet, altså 19. til 20., var 6 % af alle studenter i Danmarksoranere; i vore dage udgør de ca. 1 %. Dertil kan tilføjes, at der dengang var 15 alumner. I vore dage er det mellem 150 og 200, der bliver soranskestudenter på årsbasis. Alene disse tal mere end retfærdiggør det 3., nu kommende bind. Projektet er i fuld gang med en blanding af faghistorikere og engagerede soranere. Her kan nævnes min gode, gamle klassekammerat og ven Per Salling, kendt i soransk sammenhæng blandt andet for sin bog: ”Fra tugtens tid”. En anden af mine skolekammerater, Esben Munk Sørensen, vil supplere med dronefotografier. Bogen vil, så vidt vides, bestå af ca. 450 sider, hvoraf omkring 40% vil være billeder.Kilderne vil være alle tilgængelige: Slægtsforskernes Bibliotek, Årsskrifter, biografierne, Soranerbladet, bidrag fra gamle soranere etc. (Man er velkommen til at skrive til redaktionen om sine egne oplevelser). Der vil være 12 forfattere. Bogen bliver udgivet af Århus Universitetsforlag og forventes at koste ca. 400 kr., så der noget at glæde sig til; de fleste af os har trods alt levet det mest af vores liv i det 20. århundrede.

Efter foredraget var der livlig snak om diverse ting; realisterne klagede, helt berettiget, over at der ikke var en billedvæg af dem på hovedbygningen, som der er af studenterårgangene. Erik Palm donerede et flot billede af hovedbygningen set fra søsiden, begået af Peder Møller. Dertil en sjov familiehistorie, der desværre er for lang til at gengive. Jeg håber, han sætter den op på samfundets hjemmeside.

Jørgen Molde redegjorde for planer vedrørende Tersløsegård. Der er flere muligheder for at istandsætte og drive gården videre som museum, heriblandt at indlemme den under Vestsjællands Museer. Dette ville skabeen synergi på forskellig vis; måske en fællesbillet til museerne inklusive Tersløsegård, reklame for selvsamme og mere til. En anden mulighed var, at RealDania køber museet, sætter det i stand og udlejer det til Den holbergske Stiftelse for et symbolsk beløb. Tiden vil vise, hvad de kompetente folk i Stiftelsens bestyrelse beslutter. Nærværende referat var kun de væsentligste nedslag i alt det, der foregik. Vil man have den fuldeoplevelse, må man selv stille op til frokosterne.