Søg
Søg

Forårsudflugten til Kalundborg Af Christian Beck – S64

Traditionen tro samledes 42 gammelsoranere til en forårsudflugt i ”Hvidernes spor”. Denne gang med fokus på den femtårnede kirke i Kalundborg. Bussen blev kyndigt ført af Soransk samfunds kasserer, Per F. Just, der samlede deltagerne op i Valby og ved Ingemanns hus i Sorø, hvorefter turen gik gennem det flotte, bakkede forårslandskab med rapsgule marker.  Første stop var Kalundborg, hvor vi havde sat Søren Juul, pensioneret gymnasielærer i historie og formand for menighedsrådet i Vor Frue Kirke, stævne

Bussen satte os af på torvet i Højbyen, der er Kalundborgs gamle bydel indenfor bymuren, hvorfra vi til fods kunne stifte bekendtskab med middelalderbyen.

Bydelen er anlagt i perioden ca. 1170 til 1300 og har i grundplan ikke ændret sig siden. Set ovenfra, har byen form som en linse med en kort nord-syd akse på ca. 200 meter og en øst-vest akse på ca. 400 meter med en borg i hver ende.

På det højeste punkt i Højbyen, blev Vor Frue kirke anlagt. Esbern Snare påbegyndte byggeriet i første halvdel af 1200 tallet og kirken blev sandsynligvis først færdiggjort af datteren Ingeborg idet Esben Snare døde i år 1204..

Adelgade – var hovedgade i middelalderbyen. Gaden hed oprindelig Mellem gaden og blev udlagt som en ret linje mellem de to borge. Omtrent midt mellem de 2 borge, var indtil slutningen af 1800-tallet, et lille trekantet torv med en bybrønd. I folkemunde bliver området hvor torvet var, kaldt “Hunde-kirkegården”, pga. den særprægede beplantning.

Kirken er enestående i verden. Dens grundplan er et græsk kors, hvor hver af de fire korsarme afsluttes med et tårn, og det femte tårn rejser sig – hvilende på fire granitsøjler – over kirkens midtpunkt

Kirkens form og arkitektur er inspireret både af paladskirken (domkirken) i Aachen fra ca. år 800 og forestillingerne om Himmelstaden i Jerusalem, der er afbildet på det gyldne alter fra Lisbjerg og Salomons tempel, som ses på det gyldne alter fra Sahl

Noget tyder på, at kun det midterste Mariatårn har været planlagt fra starten. De fire korsarmstårne er så kommet til under opførelsen. Konstruktionen er i hvert fald temmelig letsindig, da de fire tårne hviler direkte på korsarmenes tøndehvælv, og det høje Mariatårn bæres af centralrummets fire 6,2 meter høje granitsøjler. Op i gennem 16-1700- tallet, var det populært at blive begravet inde i kirken og uforsigtige udgravninger i kirken medførte da også, at det store tårn styrtede sammen i 1827. Tårnet blev først genopført i 1867.

Efter besøget i Vor Frue kirke fortsatte turen til Dyrehøj Vingaard, hvor frokosten blev indtaget. Der blev serveret stedets hvidvin og rosévin til en velsmagende mørbradgryde.

Dyrehøj Vingaard ligger på det smukke Røsnæs ved Kalundborg og er Danmarks største vingård med over 50 000 planter.

De første planter blev sat i 2008. De kalkholdige, solrige skrænter og det kølige klima lige ved Kalundborg fjord, giver et fantastisk grundlag for at dyrke druer.