Mindeord for Bent Oxenvad (S42)
15/09-1923 – 15/11-2024
Af Henrik Jandorf (S72)
Modstandsmanden, forfatteren og tandlægen, Bent Oxenvad, har forladt denne verden. Han var blevet 101 år og mente, at nu måtte det være nok! Bent havde et sprudlende humør til det sidste, han fortalte vittigheder og sang sine revyviser. I april sidste år i Århus besøgte jeg ham og hans datter, Ann Sofie, og da en sød dame, som tilbød os en kop kaffe, var gået igen, skubbede han lidt til mig med albuen og hviskede, ”hende der …… hun er fra Ukraine, hun er jordemoder ……. og det er jo ikke det, vi har mest brug for her på stedet.”
I Soranerblad 2024-1 fortæller Bent, 100 år gammel, sin medrivende historie: ”Ved Sorø Akademis 350-års jubilæum i 1936 lykkes det mig på 2 meters afstand at fotografere selveste Kong Chr. X, og 9. april 4 år senere står jeg i klasselokalet og ser en formation af lavtgående, tyske jagerfly stryge direkte hen over Fratergården. Kort før studentereksamen rystes vi alle, da en elev fra 2.g som den første danske statsborger bliver henrettet af tyskerne.”
Bent overlevede mirakuløst, da han på en patrulje 5. maj 1945 med modstandsgruppen BOPA under en skudveksling blev truffet i venstre side af brystet. Projektilet mistede sin kraft, da det gik gennem hans tegnebog, som indeholdt et billede af hans kæreste samt et bundt sammenfoldede tikronesedler, han lige havde fået i løn som bybud.
Bent fortalte, at de 7 år på Akademiet fik kæmpe betydning for hans senere virke. Hans kreative evner udvikledes musisk, dramatisk og litterært. Han mødte elever med fælles interesser, bl.a. Leif Panduro, Steen Gregers og Leif Blædel.
Som klinikchef ved først Odense, dernæst Nyborg børnetandpleje i 70’erne, gjorde det ham virkelig stolt at tilhøre den gruppe af tandlæger, som skabte 0-huller generationen. Og glemmes skal ikke de utallige manuskripter, hørespil og revytekster, som han udfærdigede i tæt samarbejde med teaterdirektør, Aage Stentoft. I Tivolirevyen 1981 oplevede han en kæmpe succes, da Lisbeth Dahl og Ulf Pilgaard spillede hans sketch, ’Kaffemaskinen’.
Humoren forlod aldrig Bent. Ann Sofie fortalte, at der efter eget ønske på hans gravsten skulle stå: ”Han slap godt fra det!”. Da jeg hørte det, udbrød jeg begejstret, ”Skriver I så det? Det ku’ være fornemt!”
”Jae”, svarede Ann Sofie, ”det eneste problem er bare, at min mor ligger under den samme sten ….. og så kan det jo nemt få en helt anden betydning!”
Velsignet være Bents minde!
© 2025 Soransk Samfund – Designet af Aveo web&marketing