KOMA Erindringsbrikker

Boganmeldelse af Sigrid L. C. Wallgren Bang (S17)

 

”At finde meningen med tilværelsen
er lige så svært som at finde den berømte nål i høstakken.
Jeg har aldrig fundet nålen,
men jeg har haft det skønt i høet, mens jeg ledte.”

Sådan indledes erindringsbogen «KOMA Erindringsbrikker (2017)», skrevet af gammelsoraneren Bent Oxenvad (S42).

KOMA skildrer et mangfoldigt og vellevet liv fra en komapatients perspektiv. I begyndelsen er alting sort. Mange spørgsmål fylder den nysgerrige patients hoved; Hvem er jeg? Hvor gammel er jeg? Mand eller kvinde? Levende eller død? Hurtigt finder patienten ud af, at han må være i live, for han tænker jo. En ting er i hvert fald sikkert; trods den sundhedsmæssigt svære tilstand, så vil patienten leve og det får han lov til.

Sanseindtryk vækker de glemte minder til live og patienten tager med en tidsmaskine tilbage i tiden som tilskuer til sin egen historie og genlever sit liv, som han har oplevet det eller fået det fortalt.
Læseren drager med patienten og bliver statister i scenerne fra hans livs rejse: lige fra erindringer fra Akademiet til modstandskampene under Danmarks besættelse til livets mange andre uventede drejninger.
Sanseindtrykkene bliver nøglen, der lukker op for de små erindringsbrikker, som komapatienten forsøger at samle til et færdigt puslespil, for at komme tættere på en forståelse for hvem han er og hvordan hans liv har været.

Oxenvads tid på Sorø Akademi står klart iblandt hans minder. Som student af årgang 17, er det en væsentlig anderledes tid, man vidner gennem Oxenvads soranske erindringer. Alligevel er der mange fællesnævnere og ligheder: eksempelvis skildres enhver kost-elevs, til tider, anstrengte forhold til kostskolens mad:

”Den spisesal er skærsilden for mig. […] Havregrøden er slimet og fuld af ulækre klumper. Jeg brækker mig. Inspektøren bliver enig med sig selv om, at jeg skal lære at spise den sunde og velsmagende havregrød. Den grødrest, jeg levner om morgenen, får jeg serveret stegt til aftensmaden. Før jeg spiser den, får jeg ikke anden mad.”

Når man læser KOMA er det med et varmt hjerte og smil på læben. Bogen bliver i sig selv det sanseindtryk, der bringer os væk fra vores »nu« og tilbage til vores »da«. Man begynder at mindes og huske på de brikker, der udgør ens eget liv, har formet én som menneske og danner ens personlige puslespil.
Som Bent fortæller mig, da jeg taler med ham en aften i juli, er alle ens oplevelser gemt som fantastisk intakte minder i hukommelsen... men vi kan ikke selv frit vælge hvilke minder, vi gerne vil genopleve. Derfor skal der et signal til, en sansestimulation såsom en farve eller en lyd, før, vi kan fiske videoen frem fra vores små grå, som så vil spille lysende klart på nethinden, som var vi netop i det moment, igen.
KOMA er en skøn bog, som på finurligvis indrammer et indholdsrigt og vellevet liv. Samtidigt fortæller den om livet på en måde, som vi nok alle oplever det: i erindringsbrikker og om hvordan, erindringerne og minderne er kernen til, hvem vi er og hvordan vi er blevet det.

For god sommerlæsning kan Bent Oxenvads bog anskaffes på forlaget VEIVADs hjemmeside.

Forlaget VEIVAD 2017, 131 sider, 125 kr. inkl. forsendelse fra www.veivad.dk

Tags: boganmeldelse

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2019 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.
Mere information OK. Det er forstået!