Ole Lønsmann Poulsen

Soranske interview: OLE LØNSMANN POULSEN

Med en baggrund i det danske udenrigsministerium, er Ole Lønsmann Poulsen (S64) tidligere ambassadør i Østrig, Storbritannien, Kina, Sverige og Indien. Idag er han pensioneret og bor i Holte.

Hvad er dine bedste minder fra Sorø Akademi? Hvilke værdier har du taget med dig og brugt?
Det er hverken de kulinariske oplevelser eller overnatningsfaciliteterne. Nok snarere kammeratskabet, fællesskabet og den disciplin, der bidrog til at reducere de værste uvaner. Også identiteten – det at gå på en traditionsrig, historisk skole sammenholdt med uniformen (som jeg beklager er afskaffet) – var en god ting.

Hvad er dit livs største lærestreg siden du forlod skolen?
At man aldrig skal sige aldrig. Som ambassadør i Østrig skulle jeg engang være vært for en EU-frokost og forventedes at invitere en spændende gæst fra lokalsamfundet. Uden store forventninger, kontaktede jeg den østrigske kanslers privatsekretær: jeg spurgte, om det ville stride mod alle protokollære regler at invitere kansleren til den forestående EU-frokost og hvilken procedure, der i givet fald var påkrævet. Privatsekretæren vendte snart tilbage og meddelte at kansleren meget gerne ville komme til frokosten. Lettet gav jeg udtryk for, at det var gået nemmere end forventet, hvortil privatsekretæren leende forklarede, at ingen simpelthen tidligere havde inviteret kansleren til en sådan frokost. Konklusionen – som jeg har haft stor efterfølgende nytte af – var, at man aldrig skal foruddiskontere et nej.

Hvem/hvad er din største inspiration?
Mens jeg var stedfortrædende eksekutivdirektør i Verdensbanken, stiftede jeg bekendtskab med bankens daværende præsident, Robert McNamara. Jeg har aldrig truffet et menneske, som så hurtigt kunne sætte sig ind i og fuldt ud mestre et omfattende og kompliceret stofområde. Hertil kom hans evne og vilje til at bryde nye veje uanset hvor besværligt det måtte være. Et af McNamaras yndlingscitater karakteriserer ham ganske godt: ”People see things and ask why. I dream things and ask – why not”.
Den mest karismatiske person jeg har truffet - og det er jo også en inspiration – er den nu afdøde kong Hussain af Jordan. Jeg har aldrig mødt et menneske, som blot tilnærmelsesvist havde hans udstråling.

Hvad kan du ikke leve uden? Hvad får dig ud af sengen hver morgen?
Min ægtefælle. Hun og familien er centrum i mit ellers omflakkende liv. Derudover udgør morgenkaffe med avisen, samt de seneste nyheder i tv og på internettet ingen dårlig start på dagen.

Hvad har du i køleskabet?
Øh.. Jeg er glad for at spørgsmålet ikke omfatter, hvad jeg har i skrivebordsskuffen. Ifølge familiens uofficielle arbejdsdeling står min kone for køleskabets indhold, hvilket utvivlsomt bidrager til et højere ernæringsmæssigt niveau, end hvis jeg stod for det. Men der er oftest ost, salat og laks. Og ind imellem lykkes det mig at få plads til sukkerfri grape tonic, hvidvin og et par Tuborg.

Tags: interview

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2018 Soransk Samfund