Soranske interview: HANS OLE THERS

Hans Ole Thers (S75) er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Her underviste han som docent i solistisk og liturgisk orgelspil i 30 år frem til efteråret 2016. Han blev i 1985 ansat som organist og klokkenist ved Helligaandskirken på Strøget i København. Sideløbende hermed har han en omfattende karriere som solist i ind- og udland.

 

Hvad er dine bedste minder fra Sorø Akademi?
Det allerførste jeg tænker på, og det mest betydningsfulde minde for mig, er helt klart ORGLET i kirken. Jeg har tilbragt utallige timer ved det skønne instrument i de tre år, jeg boede på Akademiet. Knud Vad var den inspirerende orgellærer. Samtidigt elskede jeg næsten lige så meget sprogfagene, jeg havde som nysproglig: engelsk, tysk og fransk (og latin).

Hvilke værdier har du taget med dig og brugt?
Jeg tror, jeg har taget værdier som tolerance og tålmodighed med mig fra skolen. Begge dele kunne der være brug for på akademiet med dens mange forskellige mennesketyper blandt både lærere og elever. Med gensidig overbærenhed kommer man langt!

Hvad er dit livs største lærestreg siden du forlod skolen?
Jeg har vist ikke brændt fingrene for alvor. Og dog: som 20-årig høflig ung mand spurgte jeg en meget stor kvinde: ”Hvornår skal det være?” Hun var ikke spor gravid, tog det imidlertid pænt og sagde, at det var hun vant til at blive spurgt om. Man må lære af sine fejl, hvad enten man begår dem blandt andre mennesker eller i musikken. Det er ikke altid lige nemt at komme godt fra det.

Hvem/hvad er din største inspiration?
Jeg tøver ikke med at svare Johann Sebastian Bach, som jeg lærte så godt at kende i gymnasietiden. Hans musik for snart sagt alle instrumenttyper er en uudtømmelig inspirationskilde.

Hvad kan du ikke leve uden? Hvad får dig ud af sengen om morgenen?
Svaret cirkler om det, som så tydeligt danner rammen om mit liv: lysten til at have med musik at gøre som udøvende musiker, som formidleren både kunstnerisk over for et publikum og pædagogisk over for musikstuderende. Jeg har hele tiden noget at glæde mig til: den daglige øvning alene eller sammen med andre – eller en koncertrejse, hvor jeg skal spille et spændende sted i Rusland eller Italien.

Hvad har du i køleskabet?
Efter tidligere at have boet og studeret i Paris i et par år er jeg nødt til altid at have nogle gode franske oste parat til en god fransk rødvin!

Tags: interview

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2018 Soransk Samfund