Overvågning af et komplekst medielandskab
Mit ophold på Sorø Akademi er uden tvivl i top-10 over gode oplevelser i mit liv. Jeg var meget glad for både kostskolen, gymnasiet og de flotte omgivelser omkring skolen. Jeg har fortsat flere gode venner fra min tid på Sorø Akademi. Jeg kommer i byen flere gange om året og skal altid ned forbi akademigrunden, søen og parken. Jeg har ikke været så aktiv i Soranernetværket i mange år, men er dog kommet ind over gammelsoranergolf for et par år siden.
Jeg var god til matematik og kemi i gymnasiet. Ikke mindst på grund af mine lærere Steen Jensen og ”Storm”. Dengang blev der ikke vejledt så meget om CBS, som jeg husker det. Så det var naturligt for mig at læse videre til ingeniør. Jeg begyndte med kemi som speciale, men skiftede til produktionsingeniør og specialiserede mig i kvalitetsstyring og ISO 9000 systemer. Det gav en god ballast i forhold til at forstå virksomhedsprocesser og systemer.
Jeg afsluttede min uddannelse med et projektophold i Bruxelles. Mit første job var i konsulentbranchen i København efterfulgt af otte fantastiske år (1993-2001) i PriceWaterhouse (PwC i dag). Jeg var med til at opbygge kvalitetssystemer for Maersk Medical og deres fem fabrikker (i dag frasolgt), hvorefter jeg blev involveret i internationale projekter og implementering af it-forretningssystemer for Carlsberg, Ericsson, Xerox, Tetrapak, Marel m.fl. med ugentlige rejser til Stockholm, London, Madrid og Reykjavik. Jeg blev desuden tilknyttet et træningscenter i Tampa Florida for ”onboarding” af nye konsulenter. Det var en fantastisk tid med internationale kollegaer og kunder.
”Så kom internettet” og omkring år 2000, ville jeg prøve noget nyt og hjælpe virksomheder med digital tilstedeværelse. Efter et par hurtige jobskifte og en ”dotcom-boble” kom jeg ind i ledelsen af et mindre digitalt bureau ”Creuna” støttet af norsk venturekapital. Vi fik skabt Nordens største digitale bureau med 380 ansatte. Desværre blev selskabet ikke solgt i tide, så da finanskrisen ramte i 2008, måtte vi opsige tæt ved 100 medarbejdere og begynde en reetablering. I 2010 besluttede jeg at skifte min direktørrolle ud med en partnerrolle i et andet digitalt bureau, som bl.a. har været bag ”Mobilepay”.
I 2015 fik jeg et opkald fra Lisbeth Knudsen, dengang direktør i Berlingske Media. Hun spurgte, om jeg ikke ville arbejde med medieovervågning. Jeg var skeptisk og syntes, at medieklip til virksomheder lød kedeligt. Men min opfattelse blev ændret. I dag er jeg direktør for Infomedia med selskaber i Danmark, Estland, Finland, Norge og Sverige. Selskabets basisydelse er nyhedsovervågning globalt på tværs af print, web, radio, tv, podcast og sociale medier. Vores kundebase er nordisk, men stigende internationalt. Overvågningsbranchen ændrer sig hastigt, og vi har investeret i teknologi, data science og analytiske kompetencer for at blive førende på overvågning af tekst, lyd, billeder og video. Vi hjælper virksomheder og organisationer med at orientere sig i et komplekst medielandskab for at udvikle eller beskytte brands, til at orientere sig om konkurrenter og markedsforhold og til at vurdere effekten af PR- og kommunikation. Vi kan sætte fokus på store globale agendaer som COVID 19, Ukraine-krigen, energi- og fødevarekriser, diversitet, klima og ESG, migration, mangel på arbejdskraft m.v. og relatere det til vores kunders position og markeder. NGOér, offentlige myndigheder og politiske partier har i sagens natur også interesse i dette.
Jeg har altid interesseret mig for nyheder og nye teknologier til at understøtte forretningsudvikling. Jeg er i en smeltedigel af dette i dag. Samtidig dyrker jeg mit netværksgen med kunder og partnere, og jeg er blevet formand for den internationale brancheorganisation for medieovervågning, hvor vi blandt andet kæmper for rettigheden til at tilgå og bruge mediernes indhold, som i stigende grad ligger bag ”paywalls”. I min fritid er jeg partner i et selskab, hvor vi screener og hjælper unge ”tech-start-ups” med forretningsplaner og første kapitalrejsning.
Sorø Akademi har helt sikkert givet mig en god ballast for min jobmæssige rejse og min personlige udvikling. Hvad jeg måske ikke forstod fuldt ud den gang, værdsætter jeg i dag. Rammerne på skolen, lærerne, venskaberne og ja, Ludvig Holberg, har givet udsyn og respekt for forskelligheder og i den grad den udadvendthed og nysgerrighed, som præger mig i dag.
Thomas Vejlemand
56 år i dag, Matematisk fysisk student fra Sorø Akademi, 1982-1985, kostelev fra Hauchs Hus og Bagbygningen. |