Han er lige så alsidig som Holberg var det

Det er vist ikke kun folk med speciel interesse for jura, der kender modtageren af Holbergmedaljen 2022. Forfatter, professor ved Københavns Universitet, dr. jur. et phil. Ditlev Tamm er et lige så alsidigt menneske som manden, der lagde navn til medaljen.

Ditlev TammFor i det mindste vi soranere ved jo, at Holberg ikke kun skrev komedier, de var faktisk en meget lille del af hans enorme produktion, han læste og skrev også om jura og folkeret og meget andet, og Ditlev Tamm er godt nok jurist og blev dr. jur. på sit store værk om retsopgøret efter besættelsen, men forinden var han blevet dr. phil. på sin afhandling om Anders Sandø Ørsted, siden har han begået adskillige bøger, bl.a. Det høje C om Det konservative Folkeparti, om lensafløsningen, Reformationen, politikeren Per Federspiel, balletmesteren Bournonville, Dødens Triumf, der ikke har noget med den berømte ballet at gøre, men derimod ser på vesteuropæerne holdning til begrebet død, juridisk, kunstnerisk, religiøst og meget andet. Og i den seneste snes år har manden, som mange også kender som bidragsyder til Berlingskes Groft Sagt-spalte, eksperimenteret med sin påklædning. Kvinders kluns er sjovere end mænds, mener han åbenbart, og derfor optræder juraprofessoren nu af og til i f.eks. brokade-jakke og andet i festlige farver – og i sko med høje hæle. I efteråret fulgte DRTV ham i fire afsnit med den fælles overskrift ”Professor på høje hæle”, hvor Ditlev Tamm undersøgte forskellige miljøers holdning til tøj, og han har også skrevet en bog om cross-dressere, som det hedder – men nu har dette alsidige menneske sandelig en bog på bedding om sin tro.

Så i sandhed lever Ditlev Tamm op til præmisserne for at modtage hæderen, der blev indstiftet af Dansk Forfatterforening i 1934. Nu finansieres medaljen og prisen på de 75.000 kr af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur, og det var medlem af komitéen - der finder modtageren - Karen Skovgaard-Petersen, som motiverede tildelingen og bl.a. sagde, at Ditlev Tamm rusker op i fordomme om køn og kønnets grænser.

Siden 2014 har jeg overtalt årets Holbergmedalje-modtager til at tale dels på Tersløsegaard, dels ved en frokost i Soransk Samfund. På Tersløsegaard, i hvis bestyrelse han sad for en årrække siden, har Ditlev Tamm allerede talt, det var i sensommeren 2021, og emnet var såmænd Holberg, som Tamm, modsat så mange andre modtagere af medaljen, ved næste alt om. Som frokosttaler i Soranernes Hus møder vi ham desværre næppe. De aktuelle datoer har ikke kunnet passes ind i den travle kalender.

Af Susanne Søhuus (S68)

Udskriv

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.