Julen nærmer sig på Frederiksdal Slot

Af Sigismund Ahlefeldt-Laurvig (S12) og Christine Bang Andersen (S11)
Denne artikel kunne sagtens handle om Sigismund Ahlefeldt-Laurvigs rygsækrejse gennem Kina efter gymnasiet, interessen for tai chi, som han fik mulighed for at dyrke under et længere ophold på et kloster i de kinesiske bjerge eller endda om hans vandreture i Iran. I stedet har vi fokus tættere på herhjemme - nemlig på Sigismunds spændende arbejde som den unge ejer af Frederiksdal Slot.

frederiksdalVed Soransk Samfunds Årsfest i 2018 kunne vi alle nyde Sigismunds gode tale om forventninger og de udfordringer, de kan bringe med sig, hvis de går uafstemte hen. Her talte Sigismund blandt andet om sin oplevelse efter at have overtaget en familievirksomhed på Frederiksdal i 2016 i en alder af kun 23 år. Her blev han efter de første måneder mødt med en bekymring blandt de ansatte om, at han “svigtede Frederiksdal” med sine valg. Dette kom han dog til livs gennem uddannelse, sparring med mentorer og dialog og inddragelse af sine ansatte. Frederiksdal kører i dag, seks år senere, i bedste velgående under Sigismunds ejerskab og ledelse.

Sigismund Ahlefeldt Laurvig er ottende generation på Frederiksdal Slot i Virum, nord for København. Beslutningen om, at Sigismund skulle overtage slottet, blev truffet i 2014, da han var 21 år gammel, og den daværende ejer Vibeke Schulin skulle finde en efterkommer til sin vigtige stilling. Uden egen arving faldt det store valg på Sigismund. ”Det er ikke lang tid efter, at jeg blev færdig med min gymnasietid på Sorø, at min grandtante spurgte mig”, fortæller Sigismund og fortsætter, ”Vibeke og jeg har kendt hinanden, siden jeg blev født, men det er selvfølgelig altid specielt at spørge en meget ung person, om de vil overtage en stor gård og virksomhed”.

I tillæg til udlejning af slottets ti boliger, der ligger fordelt i både skovområdet og nær slottet, samt klatreparken “Til Tops”, afholdes der årligt tilbagevendende sommerkoncerter på slottets område til stor glæde for befolkningen i lokalområdet. Ligeledes undergår Frederiksdals hovedbygning en større etapevis renovering med støtte fra fonde med henblik på bevaring af dansk kulturarv. Helt centralt er dog slottets skovbrug. Frederiksdal Slot råder over cirka 270 hektar jord, hvoraf 190 hektar er udlagt til skovbrug, især bøg, ahorn og nåletræer.

Den store mængde nåletræer er især kendt i lokalområdet, og mange på Virum-egnen køber deres juletræ på Frederiksdal Slot hvert år. Grundet Sigismunds store interesse i bæredygtigt land- og skovbrug, begynder Slottet over de næste ti år at omlægge deres juletræsproduktion til økologi med henblik på at kunne sætte de første økologisk juletræer til salg i 2032.

Forberedelserne til juletræssalget er allerede så småt i gang og tager for alvor fart i løbet af november og december. Netop af denne årsag inviterer Sigismund alle interesserede gammelsoranere til at komme op og besøge juletræssalget med familien. Det er et hyggeligt juletræssalg med salg af æbleskiver, gløgg og mulighed for fæld-selv og gode gåture. Der er lavet en børnebane på jorden ved siden af juletræssalget, som børnene kan lege på.

frederiksdal juletræerPå længere sigt er det planen, at der skal produceres økologiske grøntsager og animalsk produktion, som er opdrættet på Frederiksdal. Det er meningen, at det skal blive en del af Frederiksdals julesalg, men også sælges resten af året til lokalområdet. ”Sammen med et ungt par har jeg lavet det første pilotprojekt med en markedshave på 200 m2, som er en slags forvokset køkkenhave, for at få nogle erfaringer. Projektet har givet god læring, og jeg kan se, at det over de kommende år er vigtigt, at vi finder flere erfarne samarbejdspartnere, som kan opbygge fødevareproduktionen sammen med os.”

Sigismund håber at se gammelsoranere ude i skoven til årets hyggelige juletræssalg. Og så håber han, at de har lyst til at komme tilbage igen næste år og se, om Frederiksdals egne fødevarer også er kommet på hylderne.

Udskriv

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.