Nyt fra Holberg på tryk og net

Ud fra næsten enhver tænkelig standard er Ludvig Holberg (1684-1754) en af Danmarks betydeligste forfattere. Hans kolossale og vidtspændende forfatterskab har præget dansk kultur gennem snart 300 år, og nu er der aktuelt friske fornyelser at hente fra ham, såvel i bogform som på nettet. For soranerne har det særlig betydning, for Sorø Akademi kan takke Holberg for sin genopståen i 1700-tallet. Han testamenterede hele sit rige gods Tersløsegaard (nutidsværdi ca. 400 mio. kr.) til akademiet. I taknemlighed reddede gammelsoranerne i begyndelsen af det 20. århundrede herregårdens hovedbygning fra forfald og indrettede den til Holbergmuseum, som Soransk Samfund stadig har afgørende indflydelse på.

Nu er der udkommet en ny Holbergbog, som er uomgængelig læsning for ethvert dannet menneske. Det kan lyde kedeligt, men er det bestemt ikke, for indholdet er sprudlende spændende nedslag i tankevækkende højdepunkter i Holbergs forfatterskab. Her er komedier, Danmarkshistorie, moralske tanker, naturret, forsvar for kvindekønnet, epistler og meget mere på 704 sider. Det er Det Danske Sprog- og Litteraturselskab som i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag har samlet dette udvalg af Holbergs skrifter. Sproget er nænsomt moderniseret nutidigt dansk, og der er føjet korte introduktioner med baggrundsoplysninger til hvert afsnit. Titlen er kort og godt ”Holberg – Et udvalg” og prisen kun 100 kr. - takket være støtte fra Augustinus Fonden og A.P. Møller Fonden. Bogen forhandles både af Soransk Samfund og Holbergmuseet Tersløsegaard.

På nettet er der samtidig introduceret den ny mesterligt disponerede hjemmeside rundtomholberg.dk, redigeret af formanden for Holberg Samfundet, lektor Sune Berthelsen. Her finder man 24 centrale temaer om Ludvig Holberg. Den indholdsmættede hjemmeside rummer såvel mange af Holbergs tekster som pædagogisk indbydende fortællinger om hans liv og værk. Desuden er siden forsynet med links til flere film og TV-opførelser af Holbergs komedier samt et flot udvalg af klassiske Holberg-illustrationer af bl.a. Wilhelm Marstrand, Robert Storm Petersen og Svend Johansen. Således åbner hjemmesiden nye veje ind i hele Holbergs store forfatterskab og er et fornemt supplement til den store digitale Holbergudgave holbergsskrifter.dk, som for få år siden blev færdiggjort af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Universitetet i Bergen.

Holberg skriver   

BESØG HOLBERGMUSEET

HolbergMuseets sæson 2020 indledes med natåbent kl. 19-23 torsdag den 4. juni, hvor skuespiller Henrik Jandorf vil opføre en Holbergmonolog. Den ordinære sæsonåbning sker derefter søndag den 7. juni med en Holbergkomedie. Sæsonen slutter søndag den 6. september. Allerede fra maj er bestilte museumsbesøg dog velkomne. Tid kan bestilles hos museets foreviser ved henvendelse til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller telefon 7446 6770. Entré er 60 kr. pr. person, dog gratis for børn under 12 år. Årskort med ubegrænset adgang til museum og alle arrangementer kan erhverves for 350 kr. Se mere på tersloesegaard.dk

LUDVIG HOLBERG MUSEET TERSLØSEGAARD
Holbergsvej 101, 4293 Dianalund
www.tersloesegaard.dk

Kontakt og reservation: email: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770 (telefonsvarer)

Udskriv Email

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.