Father’s Home - et børnehjem i Ghana

Soranere i udlandet af Helena Glyvrardal (S17) fortalt til Christian Beck (S64)

I april 2019 fik jeg mulighed for at rejse til børnehjemmet Father’s Home i Ghana sammen med Det Danske Missionsforbund i forbindelse med forbundets årlige bestyrelsesmøde.

Jeg blev hentet i lufthavnen og kørt til børnehjemmet i Takoradi, en biltur på lidt over syv timer. Det var en lang biltur, men det var en selvfølge, at jeg skulle hentes af børnehjemmets chauffør Isaac. Jeg blev sent om aftenen modtaget med åbne arme, og en opredt seng ventede.
Næste morgen vågnede jeg op til en masse glade smil. Jeg blev budt velkommen af alle og fik en hurtig rundvisning. På hjemmet i Takoradi deler de unge værelse med to-tre andre. Her laver de lektier og slapper af. TV-stuen er hjemmets samlingspunkt, især under en vigtig fodboldkamp.
Selvom jeg ikke kendte et eneste ansigt, sørgede alle for, at jeg havde det godt og følte mig hjemme. Trods generthed var de klar til en god snak om alt mellem himmel og jord. De spurgte især om, hvordan vi gør tingene i de danske skoler.

Børnehjemmet blev indviet i 2001 og samarbejdet med Missionsforbundet blev indledt i 2003. Efter flere udvidelser består børnehjemmet nu af en afdeling i byen Takoradi med unge fra 15 år og op efter. I Anto, en lille halv time med bil fra Takoradi, ligger børnehjemmet for de helt små børn op til 15 årsalderen.
Under mine 17 dage i Ghana blev jeg ofte kørt ud til børnene i Anto. Her bor 4 mødre i hver deres lejlighed året rundt med deres egen familie. De passer hver op mod 8 børn foruden deres egen familie. Her kunne jeg tydeligt mærke den kærlighed og omsorg, børnene viste overfor hinanden.
De 85 børn og unge, som ikke kendte hinanden, da de flyttede ind, ser nu sig selv som søskende og behandler hinanden derefter. Det har efterladt et stort indtryk hos mig.

En ny chance
I ungdomsafdelingen i Takoradi har alle daglige og ugentlige pligter, som får hele huset til at fungere. De skiftes til at lave aftensmad sammen med husets mor, Rosemund, og har faste dage, hvor der skal gøres rent, vaskes tøj og alt andet praktisk. Jeg blev hurtigt kastet ud i ghanesisk kogekunst og rengøring. Hannah på 15 år syntes, at det var helt absurd, at jeg ikke kunne finde ud af at vaske tøj, som de gør - med en sæbebar og en balje med regnvand.

Det er tydeligt at se, at børnene på Father’s Home har fået en ny chance i livet, hvilket de er evigt taknemmelige for. De har store håb og drømme, ikke kun for dem selv, men også for deres land.
Flere af dem har mod på at gå ind i politik, undervisning eller andet. Den hjælp, der er sendt fra Danmark, har gjort, at de tør drømme om en god uddannelse og bedre fremtid.

Adiembra High School and Boarding School
Ikke langt fra byen Takoradi ligger Adiembra gymnasium og kostskole. Her arbejder Michael, en af de første børnehjemsbørn, som biologilærer for førsteårseleverne. Jeg fik en rundvisning på den store skole med ca. 3000 elever, som blev undervist i lokaler, der ligger langt fra vores danske standard. I et åbent klasselokale sad 78 elever til en biologitime med kun en lærer. Jeg blev placeret i midten af klassen mellem nogle piger, hvor jeg så havde mulighed for at opleve en undervisningstime. Det var først da jeg gik ud af klassen igen, at det gik op for mig, at de havde biologi - så meget støj og uro havde der været i klassen.

Rundvisningen fortsatte i kostskolepigernes bygning. Omkring 400 unge bor på skolen som kostelever, hvor piger og drenge er delt op i hver deres bygning. Jeg har selv været kostelev på Sorø Akademi, så jeg havde selvfølgelig nogle forventninger til, hvordan sådan en kostskole ville være. Jeg blev i den grad overrasket, da jeg stod i en af pigernes sovesale, som var tæt pakket med køjesenge. Der var kun lige plads til at bevæge sig ned ad de små gange, de havde lavet mellem sengene. Her sover op mod 30 piger på et værelse. Så var mit år som kostelev med mit eget værelse den rene luksus.

De 17 fantastiske dage på Father’s Home har været en stor oplevelse. Det har givet anledning til eftertanke efter jeg er vendt hjem til Tórshavn på Færøerne, hvor jeg nu har boet lidt over et år. Til jul flytter jeg tilbage til Danmark hvor jeg skal starte på min uddannelse.

Foto:Helena Glyvrardal
ozio_gallery_nano

 

Udskriv Email

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.