Holberg-medaljen til en filosof

Man kan møde Kaspar Colling Nielsen ved soranerfrokosten den 7. juni - og på årets Holberg-dag på Tersløsegaard 12. august.

Man skal altså være lidt speciel for at kunne modtage Holberg-medaljen. Og lidt speciel, på den gode måde, er da også 2017-modtageren: Forfatter, filosof, debattør m.m. Kaspar Colling Nielsen, der fredag 1. december – fordi Holbergs fødselsdag 3. december 2017 faldt på en søndag – modtog hæderen, 75. 000 kr finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur samt medaljen, som i virkeligheden ikke er en medalje, man kan bære, men en mønt.

Men det gjorde ikke Kaspar Colling Nielsens glæde mindre.

- Jeg er beæret og ydmyg og faktisk helt rørt, erklærede han og holdt æsken med Arno Malinowskis fint graverede medalje op mod deltagerne ved arrangementet i Holbergsalen i Admiral Gjeddes Gaard, hvor højtideligheden har fundet sted de seneste år. Til stede her er traditionen tro bl.a. tidligere modtagere, medlemmer af Holberg Samfundet og medlemmer af den komité, der finder frem til, hvem der skal modtage årets medalje.

Og når valget denne gang faldt på Kaspar Colling Nielsen, er det ikke mindst, fordi han i det sene efterår udgav romanen ”Det europæiske forår”. En samfundssatire, blev den kaldt af Gyldendal ved lanceringen, og Weekendavisens anmelder betegnede forfatteren som ”en tankevækkende ener i dansk litteratur”.

Forfatter har Colling Nielsen altid været, påstod han selv kækt i sin takketale, da formand for komitéen gennem det sidste år, dr. phil. og teaterforsker Bent Holm havde motiveret udvalgets beslutning.

Forfatter var han nemlig allerede, da han gik i gymnasiet, på universitetet – han har læst filosofi i Odense – og da han i fem år arbejdede i Codan. Ja, et forsikringsselskab har skam også brug for en filosof. Forfatter var han altså, han fik bare aldrig skrevet noget! Og først da kæresten provokerede ham, kom der gang i produktionen. Så begyndte han at stå op sidst på natten og skrive og skrive, og i 2010 udkom ”Mount København”, som han fik Bogforums Debutantpris for. I 2013 var fremtidsfortællingen ”Den danske borgerkrig 2018-24” klar, og her i efteråret ”Det europæiske forår”, som også har høstet femstjernede anmeldelser. Desuden kan man læse ham hver mandag i den Berlingske, hvor han er fast klummeskriver, og følger man ham, vil man vide, at flygtningespørgsmålet optager den erklærede venstreorienterede en del. Det er da også, hvad hans to sidste bøger handler om i det, som Bent Holm i motiveringen kaldte et fabulerende-samfundssatirisk forfatterskab, han markerer sig i det litterære landskab ved en unik kreativ fantasi og kritisk underfundighed udmøntet i en form for surrealisme, med tryk på realisme, der gør de dystopiske fantasterier ubehageligt nærværende. Hans nærmest videnskabelige eksakthed kobles med empatisk karaktertegning i undertiden hjerteskærende groteske situationer, kalejdoskopiske billeder af en civilisation, der lukker sig narcissistisk om sig selv, hed det blandt andet.

Ved Soransk Samfunds frokostmøde torsdag den 7. juni kan man møde manden, der lever op til kravene om f.eks. ”at have en vis åndelig forbindelse til Holbergs psyke, hans litterære tendens eller ejendommelige forening af videnskabsmand og skønlitterær forfatter” – og så er han hovedtaler ved Holberg-dagen på Tersløsegaard søndag 12. august. Her vil også skuespilleren Jesper Asholt fortælle om sine mange år med roller fra Holbergs komedier.
Tekst og foto: Susanne Søhuus ´68

Tags: holberg, holbergmedaljen

Udskriv

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.