Sorø Klosterkirke fik royalt besøg

Skrevet af Kasper Poulsen den .

Tre års renoveringsarbejde af Sorø Klosterkirke manifesterede sig i en storstilet festgudstjeneste, hvor Hendes Majestæt Dronningen var til stede sammen med en række andre prominente navne.

Historiens vingesus var til at føle på, da Hendes Majestæt Dronningen gæstede Sorøs historiske omgivelser i anledning af indvielsen af Sorø Klosterkirke. En helt igennem særlig dag og kulminationen på flere års renoveringsarbejde af biskop Absalons gamle middelalderkirke.

Klosterkirke 00741 wInden selve festgudstjenesten var Dronningen inviteret på frokost i Akademiets festsal. Her deltog bidragsydere, og folk involveret i renoveringsarbejdet. Blandt andet deltog Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla sammen med A.P. Møller Fondens direktør, Mads Lebech.

Efterfølgende blev Dronningen modtaget af en velkomstkomité bestående af biskop Peter Fischer-Møller, provst Lars Poulsen, sognepræsterne Kristian Østergaard og Lis Samuelsen og en blomsterpige. De gejstlige var iklædt messehageler designet af den kendte billedkunstner Maja Lisa Engelhardt.

Festgudstjenesten blev indledt af sognepræst Kristian Østergaard, hvorefter biskop Peter Fischer-Møller prædikede under gudstjenesten. Jeg fik efterfølgende lejlighed til at tale med biskoppen.

Hvad var hovedbudskabet i din prædiken?
“Kernen i prædiken er, at vi ikke er alene. Livet er tit ikke noget der føles så grundfast. Vores liv føles ofte som en tur i en lille jolle på et stort hav, og her er kirken både et hus, et traditionssted og et sted, vi får lov at være med vores erfaringer om et liv, der går op og ned. Her får vi at vide, at vi ikke er alene, at der er en med os hele vejen, og at det altså ikke går ad helvede til, men går ad himlen til!”

Til slut uropførte de tilstedeværende en ny salme af Anette Prehn. Salmen var skrevet til melodien af “Det dufter lysegrønt af græs” og skrevet til lejligheden. Derfor indeholdt salmen mange referencer til renoveringsarbejdet og tidligere lektor ved Sorø Akademi, B.S. Ingemann.

De tre års mere eller mindre nedlukning af kirkelig aktivitet og offentlig adgang har været en lille pris at betale ud af de i alt 860 år, klosterkirken har stået som monument for Sorø. Kirken tog sig flot ud i solskinnet fra den skyfri himmel, og kirkens restaurerede kalkmalerier fremstod flot og lyste hele kirkerummet op.

Kirken står med andre ord i al sin pragt, som den oprindeligt blev opført, og hvem ved, måske står den her stadig om yderligere 860 år.

Foto: Stiftelsen Sorø Akademi

Udskriv