Renovering af kirken III

Det skal være en overraskende oplevelse at træde ind i Sorø Klosterkirke. Den oplevelse vil den nye adgang til kirken genskabe.

”Renoveringen af Sorø Klosterkirke bliver færdig før jul 2020 med forventet indvielse i forbindelse med Sorø kyndelmisse i januar 2021”, erklærer arkitekt Jens Bertelsen, indehaver af arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving.

Han oplyser, at corona-krisen og nedlukningen af Danmark ikke har haft nogen betydning for renoveringsarbejdet, ”for vi var færdige med taget, hvor vi havde flest håndværkere i gang. I Sorø foregår der lige nu i april kun konservatorarbejde, og konservatorerne arbejder med enorm stor afstand mellem sig”, siger han og fortæller:

”Den nye indgang til kirken har nu været i udbud. 4. maj åbnede vi tilbuddene, i juni går vi i gang og inden jul 2020 forventes den nye adgang til kirken færdig.

Vi genskaber den oprindelige indgang til kirken fra Vestgavlen i Nordre Sideskib. Herfra træder man ind i kirkerummet og bliver overrasket, for rummet er fantastisk. Lægbrødrene så storheden i kirken, når de listede ind gennem sideskibet. Den oplevelse af kirkens storhed genskaber vi ved at åbne den oprindelige indgang.

Den nuværende indgang blev skabt omkring 1870, hvor man efter nederlaget i 1864 havde brug for at få afstivet dansk folkelighed og selvforståelse og vise, at vi kan godt. Desuden var arkitekterne inspireret af den franske arkitekt Violet le Duc, som mente, at man skulle restaurere en kirke, som den burde have været og set ud, hvis der i sin tid havde været penge nok. Den holdning kom også til Danmark og ind i den arkitektgruppe, som 1861-1910 arbejdede på Sorø Klosterkirke. De pyntede på kirken og satte den nye indgangs-portal på Vestgavlen, men gav desværre også krucifikset, der blev brugt til at dele kirken mellem munkene og lægbrødrene, en lidt hårdhændet behandling. Krucifikset er fra 1200 tallet og hænger i dag på Nordre Korsarms gavl.

Når vi lukker døren i Vestgavlen, fjerner vi også den nuværende portal”, beretter Jens Bertelsen.

Afgørende møde med ros fra alle
-Nogen mener, at det storslåede ved at blive gift i Sorø Klosterkirke går tabt, når man ikke mere har det nuværende kik op ad midtergangen til alteret og ser brudeparret komme imod sig?

”Når man er blevet gift, kan man gå mod syd, ud i Fratergården i læ og sol. Vi tror faktisk, at det bliver en meget populær sideudgang, når vi genåbner cisterciensermunkenes indgang/udgang til Fratergården, for her kan man stå og tale sammen uden at blive forstyrret af hundeluftere og bilister.
Stiftelsens direktør Jens Kristian Poulsen og jeg havde i efteråret et møde på sognegården med alle, der interesserer sig for kirken, og her fortalte vi dem det hele, og der var ros fra alle sider. Det var et meget afgørende møde. Jeg tror ikke, vi var gået videre med planerne ellers.

Folk er trætte af handicaptoilettet, kaldet Sukkerknalden og af den mørke forhal. Der står også ekstra stole i et hjørne af kirken. Vi vil omdanne den nuværende forhal til toiletter og depotrum, og vi indretter et bruderum, hvor bruden kan gøre sig klar til at gå op ad midtergangen.

Begravelser skal stadig ud mod nord”.

Tidligere artikler:
Renovering af kirken
Renovering af kirken II

Foto: Ivan K. Jørgensen (S73)
ozio_gallery_nano

Udskriv Email

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.