Her er det cool at være nørd

”Vores kerneaktivitet er at lave camps. Her er det cool at være nørd. En elev sagde ’det kan være ensomt at have et yndlingsgrundstof’, men på vor camp var han ikke ensom”, fortæller talentchef Nynne Afzelius, Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter mellem Sorø Akademis gamle naturfagsbygning og Sorø Sø.

Centret har et auditorium med en fin akustik og plads til 120. Rulles væggen til side, forenes auditoriet med det populære sted Bassinet – navngivet til minde om dengang, byggepladsen stod under vand som Sorø-borgerne havde gået og ventet på.
Videncentret drives af Astra, en selvejende institution under Undervisningsministeriet. Astra arbejder for at flere unge inspireres til at vælge en uddannelse og karriere inden for naturvidenskab og teknologi.
Bygningen ejes af Stiftelsen Sorø Akademi. Hr. Møller betalte for at få bygningen opført, men Stiftelsen måtte selv betale momsen på 30 millioner kr.

Mental sved på panden
-Hvordan udvikler man talenter?
”Ved at udfordre de unge”, svarer talentchef Nynne Afzelius. ”Alt for mange unge får ikke mental sved på panden og oplever ikke at blive tilstrækkeligt udfordret i skolen. Det handler om at gøre elever så dygtige som de kan. Vi gør det her for den enkelte elevs skyld, men også for Danmarks og for verdens. Jeg siger ikke, at man kan løse verdens problemer med naturvidenskab, men man kan ikke uden.
Det her er et unikt sted. Kommunerne kan for 2.000 kr. pr. elev sende talentfulde elever på en tre dages camp tre gange på et år med overnatning på vort Talenthotel med plads til 93 ved Priorgade. Det har en stor effekt at møde andre ligeså nørdede. Når de har været her de første tre dage, glæder de sig til de næste to ophold. Vi oplever en stor søgning og vi er fuldt bookede. Vi kan kun gøre det så billigt, fordi vi får støtte fra en række store fonde, især Augustinusfonden og Novo Nordisk Fonden”, fortæller talentchefen.

Newtons æbletræer
Eleverne på Sorø Akademis Skole får deres naturfagsundervisning i centret, der har udstyr, almindelige gymnasier ikke har, fx: Et NMR-spektroskop til at undersøge molekylers struktur, en HPLC kromatograf til at undersøge en væskes komponenter og infrarød spektroskopi til at undersøge et molekyle”.
Centret har Nordeuropas største tågekammer og en løgnedetektor fra Chicagos politi. Den har kvikke elever ombygget til en seismograf, der registrerer rystelser fra tog på Sorø Station 1,5 km borte. På pladsen står tre æbletræer af frø fra Newtons æbletræ. ”Tanken er, at vore elever om 50-60 år kan sidde under æbletræerne og tænke store tanker som Newton gjorde”, fortæller projektleder Uffe Sveegaard (S84) med ansvar for talentvejlederuddannelsen sammen med Københavns Professionshøjskole, det kommunale netværk og kontakten til Stiftelsen.

Udskriv Email

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.