• Arrangement
  • ”Ikke tænkt originale tanker i dansk politik siden Holberg”
Bertel Haarder_foto Ivan Jørgensen

”Ikke tænkt originale tanker i dansk politik siden Holberg”

Efter bekransningen af Holberg 3. december fortsatte fødselsdagsfejringen i Hofteatret hvor Det kgl. Teaters formand, fhv. minister Bertel Haarder talte om bl.a. Holberg og Grundtvig. 

”Elsa Gress elskede at sige, at der ikke er tænkt nye politiske tanker siden renæssancen. Jeg vil omforme det til, at der i dansk politik ikke er tænkt originale politiske tanker siden Holberg”, erklærede Bertel Haarder i et foredrag for Soransk Samfund i Hofteatret på Holbergs 336 års dag 3. dec. 2020.
”Det hele er jo hos Holberg: kvindernes ligeberettigelse, ytringsfriheden, sekularisme, oplysning, kampen for det danske, borgerdyd... Alt det har han fælles med Grundtvig.
Skulle jeg skrive speciale i dag, ville jeg skrive om Grundtvig og Holberg. Der er en kolossal forbindelse mellem dem”, sagde Bertel Haarder, der i sin tid skrev speciale om Grundtvig.
”Jeg er ikke mere påvirket af Holberg end af Grundtvig, for Grundtvig har en dimension med, som Holberg mangler: Kristendommen med synd, skyld og ubegribelig tilgivelse.
Men politisk set, og når det gælder frihedstanken og skoletanken, er det Holberg, der er stor, ikke Grundtvig.
Jo mere man dykker ned i det, jo mere er det Holberg, der lægger fundamentet til den fremherskende politiske tankegang”.

Bønderne eksaminerer professorerne

Holbergs vision er, at bønderne kommer ind på akademiet fra marken for at eksaminere professorerne, lærerne, for at være sikker på, at de beskæftiger sig med noget nyttigt, der kan bruges i det virkelige liv.
Jf, Jakob, der i ”Erasmus Montanus” siger om sin bror, at ”han er klog i himlen, men en nar på jorden”.
Grundtvig har 100 år senere nøjagtigt den samme vision, når han i sit angreb på drengevidenskabeligheden og hundegalskab på universiteterne sætter Skolen i Soer som modvægt.

De to vigtigste skrifter i dansk idéhistorie

Bertel Haarder, der som undervisningsminister brugte Stiftelsens ministerbolig i Søgade 17, sagde, at Holbergs ”Niels Klim” fra 1745 og Grundtvigs ”Den danske statskirke upartisk betragtet” fra 1834 er de to vigtigste skrifter i dansk idéhistorie, i hvert fald hvis man er interesseret i, hvor det demokratiske Danmark og Grundloven ligger i svøb? Hos Holberg og Grundtvig.
Holberg skrev den politiske roman ”Niels Klim” på latin for at komme uden om censuren og vise, at der hverken er godt, hvor de lærde regerer, eller hvor alting er helt frit.
Derimod er der en velsignet fremgang, hvor der er frihed til alt undtagen at genere andres frihed. Man kan kun komme frem ved at forbedre sig selv. Der er livsstraf = dødsstraf for at forhindre andre i at tro og mene, hvad de vil. Det er et benhårdt forsvar for ytringsfriheden.
Grundtvig har en total parallel i sin pamflet ”Den danske statskirke upartisk betragtet”. Af frihed til at sige hvad man vil, opstår en velsignet kappestrid om at forbedre sig fremfor at forhindre andre i at udvikle sig. Munden fri og hænderne bundet, har Haarder ofte citeret på ministermøder.

Hofteatret renoveres nu og genåbnes 3. december 2022 for at markere dansk teaters 300 års dag, og at det begyndte med Holberg.

Udskriv

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.