Tale til studenterne

Soransk Samfunds tale til dimissionen 2019
Kære Studenter. På vegne af Soransk Samfund har jeg den store ære at ønske Jer tillykke med studentereksamen.

kristine ida ohlenschlagerAt sidde her i klosterkirken, nogle måske allerede med det første hak i huen - også kendt som tømmermænd - giver en hvis form for ro. Prøv lige at trække vejret dybt og tænk over hvad det egentlig er, I har opnået i dag. Jeg kan godt huske, da jeg sad på jeres plads - lidt vemodig over at noget godt og trygt skulle slutte og på samme tid forventningsfuld og spændt på, hvad der nu skulle ske. I har haft 3 år med mange lektier og hård eksamenlæsning, men også 3 år med fester, studieture og venskaber på tværs af klasser, årgange, kostelever, dagelever – venskaber, som hvis I passer på dem vil vare hele livet.

En æra er forbi, og hele verden ligger for jeres fødder. Det kan godt virke lidt frygtindgydende, når man lige tænker over det. Men det der venter allermest lige nu er en kold øl, en lastbil og høj musik der pumper ud af højtalerne – og sådan skal det også være.

Jeg kan godt allerede nu afsløre, at I kan se frem til en uge, hvor Meduza kommer til at spørge Jer mange gange, om I ikke vil ”show a piece of you heart”. I kommer til at være ”Ude af Kontrol” og ”Fejre det hele” og i særdeleshed føle ”the air tonight”. Efter et par drinks, bliver tidpunkter den næste uges tid, hvor I ikke kan finde jeres venner på dansegulvet og tænker, ”hvor du Bro” og til sidst tænker ”I Don’t Care” og nynner med Justin Bieber og Ed Sheeran. Og så er det, det sker. Lige netop der. Du finder din bro på dansegulvet og alle hopper til tonerne af ”I am Giant”. Netop lige dér opstår det - en lykkefølelse, som I altid vil bære med jer og mindes resten af livet. Det lyder voksent, når jeg siger det, men det er sandt, for jeg har selv oplevet det - dog til andre toner - for 14 år siden. For selvom Calvis Harris er lidt cliche-agtigt med hans ”I am Giant”, så har han ret... det I har opnået i dag er stort!

Og det har alt sammen fundet sted i disse fantastiske rammer på Akademiet, som man efter 3 år har vænnet sig til, og måske egentlig ikke skænker så mange tanker, med mindre der går nogle turister rundt og tager billeder. Derfor vil jeg også i dag minde Jer om, at I har de sidste år været en lille del af en stor historie.

På mange måder har Sorø og Sorø Akademi sat rammen og været med til at udvikle vores samfund. Lige bag mig ligger Absalon, Valdemar Atterdag og Ludvig Holberg. Sidsnævnte testamererede hele sin arv til Sorø Akademi mod at blive Baron Holberg. B.S Ingemann boede og underviste på Akademiet – der er nok ikke mange der tænker på hans over 40 år på Akademiet, når man går rundt om juletræet og synger hans ”julen har bragt velsiget bud”. Lige overfor sad H.C. Andersen på 1. sal og skrev. Grundtvig besøgte ofte skolen og Herman Bang har beskrevet sin første forelskelse, der ramte ham lige netop her på Sorø Akademi!

Jeg har to ærinder her i dag. Mit første er at byde Jer velkommen i Soransk Samfund. Når I går ud af kirken i dag med Jeres velfortjente eksamensbevis i hånden, så er I ikke længere Soranere – I er blevet til Gammelsoranere. Soransk Samfund er en elevforening stiftet allerede i år 1862. Det er en forening for alle os Gammelsoranere, og som en slags studentergave fra Soransk Samfund, foræres I alle det første årsmedlemskab. I disse Persondatalovs-tider kræver det blot, at I selv aktivt går ind på Soransk Samfunds hjemmeside og melder jer ind.

Soransk Samfund har netværker i Jylland, på Fyn, Sjælland og i særdeleshed i Københavnsområdet og et medlemskab giver Jer adgang til en masse. Der er mulighed for at deltage i sociale arrangementer så som soranerfrokoster, erhvervsnetværksmøder, tennis- og golfturneringer og den årlige batøkdyst mod Herlufsholm. Det giver også mulighed for at søge legater til f.eks. køb af studiebøger, studieophold i udlandet, samt at ansøge om at komme til at bo på Soranernes Hus, vores kollegium på Frederiksberg, der ligger tæt ved CBS og kun 10 minutter på cykel til Københavns centrum.

Det første arrangement, I inviteres til, er Soransk Samfunds årsfest lørdag den 12. oktober. Det er altid en meget festlig aften her på Akademiet, som på mange måder minder om Vand- og Kongeballet med festmiddag, lanciers, og hvad der ellers hører sig til – nu også med fyrværkeri og gin&tonics i baren. Årsfesten er en dejlig mulighed for at møde gamle venner og lærere igen, samt at gense den institution, der har dannet rammen om de sidste tre år af Jeres liv. Det er en fantastisk aften, som jeg kun kan opfordrer jer til at deltage i.

Så om nogle uger, når musikken slukkes til den allersidste studenterfest, skal I til at tage stilling til, hvor livet nu skal føre Jer hen. Uanset om det hedder en dannelsesrejse med rygsæk og gode venner, eller videre uddannelse i en fremmed by, så skal I huske, at en studentereksamen fra Akademiet og et medlemskab i Soransk Samfund vil være ét af de gode ”kort”, som I altid vil have på hånden.

Således mit første ærinde: Kære studenter, rigtig hjertelig velkommen i Soransk Samfund!

Og nu til mit andet ærinde: Hvert år ved dimissionen uddeler Soransk Samfund en hæderspræmie til den student, som har fået det allerbedste eksamensresultat. Traditionen tro er gaven et gavekort på 1000 kr. til Det Kongelige Teater. I år er der to modtagere - nemlig Birka Mai von Holck og Adam Molter Olesen, som har brilieret med et gennemsnit på 11,7. Vil I komme herop og modtage vores anerkendelse af det imponerende resultat!

Til sidst har jeg kun at sige et stort til lykke til Jer alle sammen. Gør jer umage! Nyd det! – Og på gensyn i Soransk Samfund!

Kristine Ida Øhlenschlæger (05)


Flere billeder fra dimissionen på skolen hjemmesiden, fotograf Jeppe Michael Jensen

 

Udskriv

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.